Asgari Ücretle Alım Gücü Dönem Raporu (Mart 2019)

ASGARİ ÜCRETLE ALIM GÜCÜ DÖNEM RAPORU  - 12/03/2019

                                                       

TANZİM SATIŞLARININ ETKİSİNE RAĞMEN ALIM GÜCÜ KAYBINDA SOĞAN LİDERLİĞİ BIRAKMADI

ASGARİ ÜCRETLİ ALIM GÜCÜNÜ EN ÇOK ŞANS OYUNLARINDA ARTTIRDI

  • Asgari ücretin gıda ürünleri karşısında kaybı sürüyor
  • Bir önceki yılın aynı ayına göre asgari ücretin alım gücü gıdada yüzde 3.3 daha az!

Asgari ücretin Şubat 2018’deki alım gücünü;

  • Soğan karşısında kazanması için en az 5127 TL,
  • Ispanak karşısında kazanması için en az 4045 TL
  • Patates karşısında kazanması için en az 3768 TL olması gerekiyor.

Birleşik Metal İşçileri Sendikası Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM) olarak, TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) Madde Fiyatları, TÜFE ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı verileri üzerinden yaptığımız hesaplamaya göre özellikle sebze  fiyatlarındaki yüksek artışlar, kimi temel harcama kalemleri için asgari ücretin alım gücünü yarı yarıya azalttı.

 Kaynak: TÜİK Madde Fiyatları ve Asgari Ücret verileri üzerinden hesaplanmıştır

2018 yılının Şubat ayı ile 2019 yılının Şubat ayı karşılaştırıldığında asgari ücretlinin alım gücünü gıda ürünlerinde yüzde 3.3 kaybettiği görülüyor. İki dönem arasında asgari ücret artışı

Asgari ücretlinin alım gücü kaybı kimi temel harcama kalemlerinde ciddi boyutta. Asgari ücretlinin alım gücü kaybı yaşadığı ürünlerin başında soğan gelmektedir. Şubat 2019’da asgari ücretli geliri ile Şubat 2018’deki gelirinin ancak üçte biri oranında (yüzde 39’u kadar) soğan alabilmektedir. Yani asgari ücretli alım gücünü soğan karşısında yüzde 61’i kaybetmiştir.

Söz konusu dönem için pırasada alım gücü kaybı yüzde 50, ıspanaktaki alım gücü kaybı yüzde 46, patlıcandaki alım gücü kaybı yüzde 38, patatesteki alım gücü kaybı yüzde 46’dır. Asgari ücretlinin Şubat 2018’e göre Sivri biberde alım gücü kaybı yüzde 43, sarımsaktaki alım gücü kaybı yüzde 21’dir. 

Kaynak: TÜİK Madde Fiyatları ve Asgari Ücret verileri üzerinden hesaplanmıştır

 

2018 YILI ŞUBAT AYINDAKİ ALIM GÜCÜNE ULAŞMASI İÇİN ASGARİ ÜCRET NE OLMALI?

Asgari ücretteki alım gücü kaybının ne düzeyde olduğunu anlamak açısından, seçilmiş ürünler için asgari ücretlinin 2018 yılı (Şubat ayı) ile aynı miktarda ürünü, 2019 yılının şubat ayında alabilmesi için, asgari ücretin ne olması gerektiği sorusuna cevap üretmek anlamlı olacaktır.  Bu hesaplamada 2018 yılı şubat ayı için asgari ücretin alım gücü çeşitli ürünler bazında hesaplanmış, aynı miktar ürünü 2019 yılı şubat ayında alabilmek için asgari ücretin ne olması gerektiği tespit edilmiştir.

Buna göre asgari ücretlinin geliri ile 2018  yılı şubat ayında alabildiği kadar soğan alabilmesi için asgari ücretin (Şubat 2019’da) 5127 TL, aynı miktar pırasa  alabilmesi için asgari ücretin 4045 TL, aynı miktar ıspanak alabilmesi için asgari ücretin 3771 TL, aynı miktar patlıcan alabilmesi için asgari ücretin 3253 TL, aynı miktar patates alabilmek için 3768 TL, aynı miktar havuç  alabilmesi için asgari ücretin 2780 TL, aynı miktar domates alabilmesi için asgari ücretin 2502 TL olması gerekmektedir.

Alım gücü kaybı yaşanan ürünlerden bazıları için asgari ücretin alım gücü (kg)

Alım gücü kaybı için verilere baktığımızda Asgari ücretlinin maaşı 2018’in şubat ayında 1137 kg soğana denk gelirken, Şubat 2019’da 448 kg patatese denk geliyor. Asgari ücretli maaşı ile 2018’in şubat ayında 639 kg ıspanak alabilirken, Şubat 2019’da 351 kg ıspanak alabiliyor. Asgari ücretli alım gücünü tavukta 5 kg, yumurtada 135 adet kaybetmiş durumda.

Alım gücü artışı yaşanan ilk 5 ürün için asgari ücretin alım gücü

YÖNTEM

Asgari ücretlinin alım gücünü arttırdığı ilk 5 ürün ise sırasıyla şans oyunları, kablo özel yayın hizmetleri, koli gönderme ücreti, sağlık sigortası ve nohut oldu. Asgari ücretlinin alım gücü nohutta bir önceki yılın aynı ayına göre 96 kilo arttı.

TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) Madde Fiyatları, Tüketici Fiyat Endeksi ve Asgari ücret verilerinin endekslenmesi ve oranlanması üzerinden hesaplanmıştır.