YanMenu

27
Nis

İzmir'de Gates işçileri grev halayına durdular..

İzmir’in Gaziemir ilçesindeki Ege Serbest Bölgesi’nde bulunan ABD sermayeli GATES ENDÜSTRİYEL METAL KAUÇUK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.’ye bağlı üç fabrikada kapısına ‘Bu işyerinde GREV Var” pankartlarımız asıldı.

Gün, mücadele ve dayanışmayı yükseltme günü; gün, GREV günüdür!

Konfederasyonumuz DİSK’in Genel Başkan Yardımcısı ve sendikamızın Genel Başkanı Özkan Atar, GREV alanında #Direnişçi Metal İşçilerine seslendi:
Değerli basın emekçileri,
Bugün 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü. Bildiğiniz gibi 8 Mart’ın kökeni, “eşit işe eşit ücret, insanca çalışma ve yaşam koşulları, doğum izni ve oy hakkı” talepleriyle Amerikalı dokuma işçisi kadınların canları pahasına yürüttüğü mücadeleye dayanır.
Bu mücadeleyi büyütmek, eşitlik ve özgürlük talebini dünya genelinde yükseltmek için tüm dünya kadınlarına armağan edilen uluslararası mücadele ve dayanışma gününün adıdır 8 Mart.
O günlerden bugüne kadınlar, hayatın her alanında olduğu gibi çalışma yaşamında da eşitsizliklere ve ayrımcılıklara karşı mücadelesini sürdürüyor.
Öte yandan, günümüzde kadınlara yönelik emek sömürüsü ve ayrımcılık, yüzyıllar öncesini aratmayacak düzeyde devam ediyor.
Değerli basın emekçileri,
Gates işçileri, sendika hakkını elde etmek için uzun yıllar boyunca bekledi. Zorlu örgütlenme süreci ve işverenin yetki itirazı nedeniyle aylar süren mahkeme süreçlerinin sonunda toplu sözleşmeli çalışma hakkını elde ettiler.
İlk dönem toplu iş sözleşmesi için 27 Eylül 2023 tarihinde başlayan müzakere sürecinde, ücret ve sosyal haklara ilişkin maddelerde Gates işverenleriyle anlaşma sağlayamadık.
Arabuluculuk sürecinde de ilerleme kaydedilememesi üzerine, sendikamızın Genel Yönetim Kurulu olarak grev kararımızı aldık.
İşçi sınıfımız ve kadın mücadelesi açısından böylesine tarihsel öneme sahip bir günde, kadın işçilerin yoğunluklu olarak çalıştığı, kadın emeğinin var ettiği Gates işyerinde grev uygulamamızı başlatıyoruz.
Gates, ABD sermayeli çokuluslu bir şirket. Dünya genelinde 30’dan fazla ülkede 130’dan fazla tesisi bulunan, 15 binin üzerinde çalışanı olan bir dünya devi.
Gates işverenleri, dünyanın dört bir yanına ihracat yapıyor, dövizle kazanıyor, fabrikayı var eden işçilerin emeğiyle kârlarına kâr katıyorlar.
Gördüğünüz gibi Gates, Serbest Bölge’de faaliyet gösteriyor. Serbest Bölgeler işverenler için geniş teşvik olanaklarının tanındığı ve fiziki olarak ülkenin diğer kısımlarından ayrılan sanayi bölgeleri.
Gates işyeri de Serbest Bölgelerin şirketlere sunduğu olanaklarla kısa sürede ülkemizde hızlı bir büyüme gerçekleştirmiş, yatırımlarını çoğaltmıştır.
Buna karşın Gates işçileri, şu anda asgari ücrete mahkûm edilmiş durumdadır.
Yüksek enflasyon sonucunda işçilerin alım gücü düşmüş, ücretleri reel olarak erimiş ve şu anda işçiler asgari ücretle çalışır duruma gelmiştir.
Değerli basın emekçileri,
Kısa zaman önce ülkemizin en kapsamlı grup toplu iş sözleşmesi olan MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi sürecinde, aylarca sürdürdüğümüz zorlu ve kararlı mücadelenin sonucunda büyük kazanımlar elde ettik.
150 bini aşkın metal işçisini kapsayan tarihi bir sözleşmeye imza atan sendikamız, kümülatif olarak yıllık yüzde 157,4 oranına tekabül eden bir zam aldı. Sosyal haklarını genişletti, işverenlerin haklarımızı geri götürmeye yönelik girişimlerine izin vermedi.
Bireysel toplu iş sözleşmesi imzaladığımız birçok işyerinde de üyelerimizin memnuniyetiyle biten önemli toplu iş sözleşmeleri imzaladık, imzalıyoruz.
Gates işvereni ise maalesef sözleşme sürecinden bugüne yaşadığımız sıkıntıları, ekonominin altüst oluşunu dikkate almayarak bugüne kadar tüm taleplerimize kulak tıkadı.
Geldiğimiz noktada, Gates işvereninin bizlere sunduğu ücret teklifi, yıllık resmi enflasyon oranının bile altındadır!
Gates işçileri hayat pahalılığı karşısında her yeni güne biraz daha yoksullaşmış olarak uyanıyor. Bu ücretlerle Gates işçilerinin geçinme ve insanca yaşama olanağı bulunmuyor. Teklif edilen zam oranlarıyla da kayıplarımızı telafi etmemiz mümkün görünmüyor.
Gates işverenine buradan bir kez daha sesleniyoruz: Gerçeği yansıtmadığı bilinen resmi enflasyon oranının bile altında zam vererek işçileri neredeyse bedavaya çalıştırmak istiyorsunuz!
Yoksullukla boğuşan, enflasyonun altında ezilmiş, kirasını, faturalarını ödeyemez noktaya gelmiş bu işçilerin sesini daha ne kadar duymazdan geleceksiniz! Taleplerini daha ne kadar yok sayacaksınız!
Gates işçileri sefalet ücreti dayatmalarına, “Fabrikayı kapatır gideriz” tehditlerine teslim olmayacaktır!
Bizler grev meraklısı insanlar değiliz. Ancak Gates işverenleri bize grev silahımızı kullanmaktan başka çare bırakmıyor.
Hatırlatmak istiyoruz: Birleşik Metal İşçileri Sendikası olarak 2004 yılında Ege Serbest Bölgesi’ndeki ilk grevi gerçekleştiren ve zaferle sonuçlandıran sendikayız.
Gates işvereninin, 350 üyemizin beklentilerini ve taleplerini karşılamayan toplu sözleşme teklifi neticesinde bugün grev pankartımızı hep birlikte coşkuyla asıyoruz.
Mücadele tarihimizden ve haklılığımızdan gelen güçle hiçbir baskıya boyun eğmeyen şanlı Gates işçileri de haklarını grevle söke söke kazanacak!
Biz kazanacağız!