Uluslararası Ücret Eşitliği Günü

Birleşmiş Milletler bu yıl ilk kez, 18 Eylül gününü “Uluslararası Ücret Eşitliği Günü” olarak kutluyor…


Dünya genelinde, erkeklerin kazandığı her 1 Lira için kadınlar, 77 kuruş kazanıyor. Özellikle çocuğu olan kadınlar için ücretler arasındaki bu açık daha da geniş. Mevcut koşullarda devam ederse, ancak 257 yıl sonra küresel düzeyde ücretler arasındaki bu fark kapanabilir.

  • Kadınlar düşük ücretli, daha az kalifiye işlerde, daha fazla güvencesizliğe maruz kalarak çalışıyor ve karar alma organlarında yeterince temsil edilmiyorlar.
  • Dünya genelinde kadınlar, erkeklerden ortalama yüzde 23 daha az kazanıyorlar.
  • Kadınlar, erkeklerden 2,5 kat fazla ücretsiz ev emeği ve bakım emeğini üstleniyor. Dünya genelinde ücretsiz ev içi emeğin ve bakım emeğinin Dünya Gayrisafi Hasılasının yüzde 10’u ila yüzde 39’u arasında bir değere tekabül ettiği hesaplanıyor.
  • Dünya genelinde göçmen işçilerin yüzde 44,3’ü kadın işçiler, ev işlerinde çalışan işçilerin ise yüzde 80,1’i kadın işçiler. Ev işlerinde çalışan göçmen işçilerin ise yüzde 73,4’ü kadın işçiler. Ev işlerinde çalışan kadın göçmen işçilerin yüzde 57’sinin çalışma sürelerinde herhangi bir sınırlama yok.
  • Dünya genelinde sadece 67 ülkede, işe alımlarda toplumsal cinsiyete dayalı ayrımcılığa karşı yasalar var, 18 ülkede ise eşi, kadınların çalışmasına yasal olarak izin vermeyebiliyor.