Adım Adım Greve Gidiyoruz!

Günlerdir fabrikalarda sesimizi yükseltiyoruz. Görünen o ki, sesimiz henüz patronlara, MESS yetkililerine ulaşmamış. Bizim taleplerimizi anlamamakta ısrar ediyorlar. Bizi kavgaya davet ediyorlar, davetleri başımızın üstüne. Bizim de, sesimizi yükseltmemizden, eylemlerimizi yoğunlaştırmaktan başka çaremiz kalmıyor.

Patronlara sesleniyoruz. Bu gelen işçinin ayak sesleri. Bu sesi duyun. Metal işçisinin sesi giderek yükselecek ve duymayanlar da duyacak.

Biz onların işçinin taleplerine sağır olan kulaklarına, bizleri görmeyen gözlerine, kendimizi göstermeyi, sesimizi duyurmayı biliriz.
Patronların sözcüsü çıkmış televizyonlarda metal işçisinin çok kazandığını söylüyor, bizi grev yasaklarıyla tehdit ediyor. Hodri meydan, buyursun yasaklasınlar bakalım ne oluyor.
Biz söyleyeceğimizi daha önce en yetkili ağızdan söyledik, grev yasaklanırsa bu yasağı tanımayacağız. Sonrasını patronlar düşünsün.
Hiç kimse metal işçilerinin kararlılığını test etmesin. Dün yaptıklarımız, yarın yapacağımızın teminatıdır. Bu adaletsizliğe, yoksulluğa ve sefalet ücretine mahkum değiliz. Geleceğimizin nasırlı ellerimizde olduğunu biliyoruz.
Kardeşler,
Mücadelemiz yeni bir evreye giriyor. Bundan böyle üretimden gelen gücümüzü kullanmaya başlayacağız. Bu gücümüzü kademeli olarak, artırarak kullanacağız.
Duyduk ki, bugün MESS işverenlerle toplantı yapacakmış. Duyduk ki, işverenler metal işçisinin geleceğini konuşacakmış. Buradan sesleniyoruz. Metal işçisinin sesine kulak verin. Henüz yol yakınken, taleplerimizin gereğini yapın. Bizi, görmezden gelemezsiniz.
MESS’in önerdiği ücret zammı tüm metal işçileri için sefalet ve yoksulluk demektir. Bizlerin de bu yoksulluğa boyun eğeceğimizi sananlar yanılırlar.
Metal patronları bizim sırtımızdan, her geçen gün karlarına kar katarlarken, bizlere işler kötü masalları anlatıyorlar. Ettiğiniz karlar yeter. Bir kısmını da işçiyle paylaşacaksınız.
Bakın yine kara kış geldi, evlerimizi ısıtamaz, gelen doğalgaz faturalarını ödeyemez olduk. Doğalgaza, elektriğe, yediğimiz bir lokma yemeğe, sürekli zam yapanlar, sıra işçilerin ücretlerine gelince, size bu kadarı yeter diyorlar.
Geçtiğimiz günlerde yeni asgari ücret belirlendi. Asgari ücret zammını belirleyenler kendilerinin bile inanmadığı enflasyon rakamlarını kıstas alıyor. İşçilerin değil iki yakalarını bir araya getirmek, karınlarını bile doyuramayacakları bir miktar, 10 milyona yakın işçinin ücreti olarak belirlendi.
Kardeşler,
Bugün metal işçileri sadece kendi toplu sözleşmeleri için değil, “Geçinemiyoruz” çığlığını, her gün sokaklarda haykıran milyonlarca işçi için mücadele ediyor.
Bizim zaferimiz, yoksulluğa açlığa mahkum edilen, milyonlarca işçinin hepsinin zaferi olacaktır. Bu nedenle, Türkiye’nin dört bir yanında Geçinme mücadelesi veren işçileri sesimize kulak vermeye, bize katılmaya davet ediyoruz.
Son asgari ücret artışı ile, metal işçilerinin ikramiye dahil aldığı ücret asgari ücretin yalnızca yüzde 62 üzerinde. Bundan 9 yıl önce asgari ücretin 2,5 katı kadar ücretimiz vardı.
Çalışırken hastalanan, bel fıtığı olan, sağlığı bozulan, bizleriz. Ama ona rağmen, metal işçilerinin ücretleri çok yüksek diyerek, kendi ürettiğimiz değerden bize pay vermek istemiyorlar. Üstüne üstelik ellerinden gelse hastalandığımızda bile bizi hasta hasta çalıştıracaklar.
Patronlar, sözleşmenin yürürlük süresini 3 yıla çıkararak, işçilerin kendi ücretlerini yeniden pazarlık etme imkanlarını da kısıtlamak istiyorlar. Daha önce defalarca söyledik ama burada bir kez daha dünya aleme duyuralım, metal işçisi hiçbir koşul altında 3 yıllık sözleşmeyi kabul etmeyecektir.
Kardeşler,
Artık adım adım greve gidiyoruz. Arabulucu raporunu Bakanlığa verdi. Arabulucu raporunun Sendikamıza ulaşmasına az kaldı. Raporun gelmesinin ardından grev süreci başlayacak.
MESS, taleplerimizi karşılayan bir teklifle gelmezse, geriye greve gitmekten başka çare kalmıyor. Bu nedenle artık greve hazırlanacağız. Bu günden başlayarak, grev eğitimlerine başlıyoruz.
Eğer MESS karşımıza taleplerimizi karşılayacak bir teklifle gelmezse hiç vakit geçirmeden grev kararını alacağız. O zamana kadar da eylemlerimizi arttırarak sürdüreceğiz. Dost da, düşman da kararlılığımızı görecek.
Yaşasın Metal İşçisinin Onurlu Mücadelesi!
Yaşasın Birleşik Metal-İş!
Yaşasın DİSK!