YanMenu

13
Ara

"Türkiye'deki Otomotiv Tedarik Zincirinde İşçi Hakları Çalıştayı"

Industriall Küresel Sendika ve Almanya IG Metall Sendikası tarafından düzenlenen "Türkiye'deki Otomotiv Tedarik Zincirinde İşçi Hakları Çalıştayı" düzenlendi.

DİSK Genel Başkan Yardımcısı ve sendikamızın Genel Başkanı Özkan Atar, Genel Sekreterimiz Ali Çeltek, Genel Örgütlenme Sekreterimiz Fehmi Elmacı ve uzmanlarımızın yanı sıra Türkiye'den ve Almanya'dan otomobil üreticisi şirketler ve tedarikçilerin katıldığı toplantıda, Almanya'da yeni çıkan tedarik zinciri yasası ve bu yasanın tedarik zincirlerindeki örgütlenme faaliyetlerinde nasıl kullanılabileceği tartışıldı.

DİSK Genel Başkan Yardımcısı ve sendikamızın Genel Başkanı Özkan Atar, Çalıştay’da yaptığı konuşmasında; tedarik zincirlerinde özen yükümlülüğünün Fransa’da, Almanya’da ve şimdi de Avrupa Birliği’nin genelinde bağlayıcı bir yasal zorunluluk haline getirilmesini sendikamızın memnuniyetle karşıladığını belirtti.

Bu tarz yasal düzenlemelere ihtiyaç duyulmasının nedeninin Türkiye’deki yasal mevzuatın örgütlenme özgürlüğünü güvence altına almaması olduğunu vurgulayan Atar, “Hatta daha net ifadeyle Sendikalar Kanunu'nun bizzat kendisinin sendikal hakları ihlal etmesi diyebiliriz. Bu yalnızca bizim iddiamız değil; ITUC Küresel Haklar Endeksinde ülkemiz her sene en kötü 10 ülke arasında seçilir, yine her sene maalesef ILO Konferansında Türkiye’deki sendikal mevzuatın temel sendikal hakları ihlal ettiği kayda girer. Yani özetle, Türkiye’de sistematik bir risk var” dedi.

Bu tarz toplantıların, hep beraber oturup sendikal hak ihlallerine yönelik riskleri ve bunları nasıl bertaraf edeceğimizi tartışma imkânı sunduğu için önemli olduğuna dikkat çeken Atar, “Bizim tercihimiz, önce bir hak ihlali olsun da sonra biz onunla ilgili bir şikayette bulunalım diye beklemek değil, aksine herhangi bir hak ihlali yaşanmasının engellenmesidir.

Dolayısıyla, aslında her ne kadar Yasa, tedarik zincirinde hak ihlali yaşanan şirketlere karşı, Almanya’da BAFA adında bir idari denetim kurumuna şikâyette bulunma imkanı tanısa da ve Alman Yasası en çok bu özelliğiyle anılsa da, bizim açımızdan önemli olan böylesi bir mekanizmayı kullanmaya hiç gerek kalmadan sorunların çözülmesidir” diye konuştu.