İmalat Sanayinde Toplumsal Cinsiyete Dayalı Ücret Açığı

ETUC ve industriALL Avrupa, işçilerin ve sendikaların, eşit değerdeki işler için eşit ücret konusunda müzakere etmelerine yardımcı olacak ücret düzeylerine karar verme kriterlerine ilişkin bilgilere erişmelerini sağlamak amacıyla  'cinsiyete dayalı ücret şeffaflığına ilişkin bağlayıcı tedbirler' çağrısında bulunuyor.

IndustriALL Avrupa, İmalat Sanayinde Toplumsal Cinsiyete Dayalı Ücret Açığı karşılaştırılması…

Erkeklerin yaptığı işlerle aynı beceri, eğitim ve fiziksel çaba gerektiren işleri yapan kadınlara, 45 yılı aşkın süredir yürürlükte olan AB eşit ücret yasasına rağmen hala daha az ücret ödeniyor.
İmalat sektöründeki ücretlerin karşılaştırılması, her iki işin de aynı yeterliliği gerektirmesine rağmen, beyaz eşya üreten kadınların araba üreten erkeklerden önemli ölçüde daha az ücret aldıklarını ortaya koymuştur.
Almanya'da, otomobil endüstrisinde erkeklerle eşit değerde imalat işleri yapan beyaz eşya sektöründeki kadınlara aylık ortalama 865 € daha az (brüt) ödeme yapılmaktadır.
Romanya'da, beyaz eşya sektöründe çalışan kadınlar, otomobil endüstrisindeki erkeklerden ortalama (net) olarak ayda 244 € daha az kazanmaktadır.
Bu örnekler, Covid cephesinde ön saflarda yer alan temizlikçiler ve bakıcılar da dahil olmak üzere milyonlarca işçi için düşük ücretin temel nedeninin, ağırlıklı olarak kadınlar tarafından yapılan işlerin değerine ilişkin köklü önyargı olduğunu vurguluyor.
ETUC ve industriALL Avrupa, işçilerin ve sendikaların, eşit değerdeki işler için eşit ücret konusunda müzakere etmelerine yardımcı olacak ücret düzeylerine karar verme kriterlerine ilişkin bilgilere erişmelerini sağlamak amacıyla Ursula von der Leyen tarafından vaat edilen 'cinsiyete dayalı ücret şeffaflığına ilişkin bağlayıcı tedbirler' çağrısında bulunuyor.
Böylelikle Avrupa Birliği, Kasım ayında ülkenin Eşit Ücret Yasasında kadınların ücretlerinin "beceriler, sorumluluklar, koşullar ve çaba derecelerinden aynı işi yapmak için erkeklere ne kadar ödeme yapılacağına bakılarak belirlenmesini” garanti eden bir değişikliği kabul eden Yeni Zelanda hükümetinin ayak izlerini takip etmiş olacaktır.