MESS’le Sendikamız arasında Grup Toplu Sözleşmesi başladı

MESS’le Sendikamız arasında Grup Toplu Sözleşmesi 7 Ekim 2019 tarihinde başladı. Sözleşme görüşmelerine Sendikamız heyeti Genel Sekreterimiz Başkanlığında Şube Başkanlarımız, işyeri temsilcilerimiz, uzmanlarımız ve avukatımızın yer aldığı kalabalık bir heyetle katıldı.

Toplantıda, MESS adına, Yönetim Kurulu üyesi Bora Koçak’ın açış konuşması sonrası, MESS Genel Sekreteri Özgür Barut yaptığı konuşmada, bu sürece rekabetçilik ekseninde yaklaştıklarını belirtti ve metal sektöründeki gelişmelere ilişkin bir sunum yaptı.

Daha sonra sözü alan Genel Sekreterimiz Özkan Atar; ülke ekonomisinin ve metal sektörünün yaşadığı kimi sorunların geride kalma eğiliminde olduğunu, çeşitli verilere bakıldığında 2019 yılının ikinci çeyreğinden itibaren metal sektörünün ve  ülke ekonomisinin toparlanma eğilimine girdiğini belirterek, son dönemde yaşanan kimi gelişmelere rağmen şirketlerin karlılıklarını sürdürdüklerini, karlarda bir azalma olmadığını, rekabetçilikte önde olduğumuzu ve dolayısıyla işgücü maliyetlerinin düşük olduğunu belirtti.

Genel Sekreterimiz konuşmasında, çalışanlarının yaşama koşullarının zorlaştığını, işçilerin enflasyon artışı sonucunda gelir kaybına uğradığını belirtti. Çalışanların refah seviyesinin korunmasının ve geliştirilmesinin önemine dikkat çekti. İşletmelerin gerçekliği yanında işçilerin yaşanan reel ücret kaybının yoğun olduğunu  ve dolayısıyla işçilerin de hızla yoksullaştığını belirtti.

Genel Sekreterimiz Özkan Atar’ın konuşmasının ardından Sendikamız adına Doç. Dr. Serkan Öngel tarafından sunum yapıldı. Yapılan sunumda;

  • Yaşanan kısmi sorunlara karşın şirketlerin 2018 ve 2019 yılı için karlılık oranlarında önemli bir değişiklik olmadığı,
  • Emek verimliliğinde artış yaşandığı, işçilerin verimlilik düzeylerinin yüksek olduğu,
  • İşgücü ödemelerinin toplam üretimdeki payının en düşük olduğu ülkelerden birinin Türkiye olduğu,
  • Enflasyonun hesaplama yöntemi nedeniyle işçilerin alım güçlerini koruyamadığı,

Bütün bu verilerin işçilerin taleplerinin gerekçeleri olarak görülmesi gerektiği ve işçilerin taleplerinin gerçekçi olduğu belirtildi.

Konuşma ve sunumların ardında maddelerin görüşülmesine geçildi. Bugünkü toplantıda 14 madde görüşüldü, bunlardan 12 madde de anlaşma sağlanırken, 2 madde ertelendi. Kabul edilen 12 madde aşağıdadır.  

Anlaşma sağlanamayan maddelerden birisi yürürlük maddesi olup, işveren sözleşmenin 3 yıllık olmasını önermiş, Sendikamız sözleşmenin 3 yıllık olmasını kabul etmeyeceğini, tartışmayacağını kesin bir şekilde belirtmiştir.

Sendikamızın sözleşmeden daha fazla işçinin yararlanmasını öngören Kapsam maddesindeki değişiklik teklifi kabul edilmemiş, ertelenmiştir.

İkinci toplantı 21 Ekim Pazartesi günü, saat 14.00’de yapılacaktır.

 

Kabul Edilen Maddeler:

AMAÇ

Madde 1: TARAFLAR:

Madde 2: TANIMLAMALAR:

Madde 3: TARAFLARIN TEMSİLİ:

Madde 4: TARAFLARIN SORUMLULUĞU:

Madde 7: SÖZLEŞMEDEN YARARLANMA:

Madde 21: ŞİKAYET KADEMELERİ:

Madde 22: UYUŞMAZLIKLARI ÇÖZÜM KURULU:

Madde 23: ÖZEL HAKEM KURULU VE ÇALIŞMA USULÜ:

Madde 33: İŞ VE İŞYERİ DEĞİŞİKLİĞİ:

Madde 37: ÇALIŞMA BELGESİ:

Madde 44: HÜKÜMLÜ VE TUTUKLULUK HALİ: