Koronavirüs (Covid-19), Çalışanlar için işyerinde yapılacaklara dair ipuçları

Sendikamız, Koronavirüs (Covid-19) hakkında, Çalışanlar için işyerinde yapılacaklara dair ipuçlarını içeren bir bilgi notu yayınladı.

KORONAVİRÜS (COVID-19)
Çalışanlar için işyerinde yapılacaklara dair ipuçları :

 

KORONAVİRÜS (COVID-19)

Koronavirüs hastalığı 2019 (COVID-19) Nedir?

Koronoavirüs hastalığı 2019 (COVID-19) insandan insana yayılan bir solunum yolu hastalığıdır. Koronavirüs’e neden olan virüs, Wuhan Çin’de yapılan bir inceleme sırasında ilk kez belirlenen yeni bir koronavirüsdür.

Koronavirüs nasıl yayılır?

Virüs’ün çoğunlukla insandan insana yayıldığı düşünülmektedir.  Koronavirüs taşıyan insanların öksürmeleri, hapşırmaları veya konuşmaları sırasında etrafa yayılan damlacıklar yoluyla virüs yayılmaktadır. Bu damlacıkların civardaki insanların ağızları veya burunlarına ulaşması veya ciğerlerine teneffüs edilmeleri yoluyla yayılıyor. Bir kişinin, virüs olan bir yüzeye veya nesneye temas etmesi ve sonra burnuna, ağzına veya gözlerine dokunması yoluyla da Koronavirüs’ün yayılması mümkündür.

KORONAVİRÜS’ÜN YAYILMASINI ENGELLEMEYE YARDIMCI OLACAK SAĞLIKLI ALIŞKANLIKLAR

Yakın temastan kaçının.
Hasta olan kişilerle yakın temastan kaçının. Eğer hastaysanız diğer insanlarla aranıza mesafe koyun.

Hastayken evde kalın
Hastalığınızı başkalarına yaymaktan kaçınmak amacıyla, hastayken işe, okula gitmeyin ve evde kalın. 

Gözlerinize, burnunuza veya ağzınıza dokunmaktan kaçının.
Mikroplar genellikle bir insanın mikrop barındıran bir yere dokunup, ondan sonra gözlerine, burnuna veya ağzına dokunması yoluyla bulaşır.

Burnunuzu ve ağzınızı kapayın.
Etrafınızdakilerin hastalanmasını engellemek için hapşırırken ağzınızı veya burnunuzu bir mendil ile kapatın.

Ellerinizi temizleyin.
Ellerinizi sık sık en az 20 saniye boyunca yıkamak sizi mikroplardan koruyacaktır. Eğer sabun veya su bulunamıyorsa, en az yüzde 60’ı etil alkolden oluşan alkol bazlı bir el dezenfektanı kullanın.

Sağlığı korumaya yönelik diğer iyi alışkanlıkları uygulayın.
Evde, işte veya okulda sıklıkla ellediğiniz nesneleri veya yüzeyleri düzenli olarak yüzey temizleme amacıyla kullanılan deterjanlar ile temizleyin veya silin.

Yüz maskesi kullanın
Salgın hastalık kontrolü ile ilgili kamu sağlık otoritelerinin uyarılarını takip ederek bir yüz maskesi kullanın. Sağlıklı insanların yüz maskesi kullanması önerilmiyor, Koronavirüs semptomlarını gösteren insanların diğer kişileri hastalığın yayılmasından korumak için yüz maskeleri kullanması gerekmektedir.

İşyerlerinde yemekhaneler, ortak dinlenme alanları, soyunma-giyinme odaları sık sık havalandırılmalı, düzenli olarak temizlik malzemeleriyle temizlenmelidir.

Çalışma ortamı düzenli olarak havalandırılmalı ve temizlik malzemeleriyle temizlenmelidir.

İşçilerin ortak kullandığı servis araçları da düzenli olarak her gün temizlik malzemeleriyle temizlenmelidir.

 

EĞER KORONAVİRÜS İLE HASTALANIRSANIZ

Kesin tanı konulmuş Koronavirüs hastalığının seyri hafif semptomlardan ağır hastalıklara ve ölümlere kadar değişiyor. Bugüne kadar sahip olduğumuz bilgi hastalığın %80 oranında hafif seyrettiğini gösteriyor.

Belirtiler:

  • Ateş veya ateşin yükselme hissi/üşüme
  • Öksürük
  • Nefes Darlığı

Uzmanlar şu aşamada, Koronavirüs’ün semptomlarının maruz kalmanın ardından 2 gün ile 14 gün arasında bir sürede ortaya çıkabileceğine inanıyor. Bu, daha önce Koronavirüs’ün kuluçka döneminde görünenlere dayanıyor.

Hastalanırsam Ne Yapmalıyım?

  • Evde kalın ve sağlık hizmetleri hariç diğer insanlarla temastan olabildiğince kaçının.
  • Kendinizi evdeki diğer hayvanlardan ve kişilerden ayırın.
  • Doktorunuza gitmeden önce haber verin.
  • Bir yüz maskesi takın, öksürük ve hapşırıklarınızı kapatın ve ellerinizi sık sık yıkayın.
  • Kişisel ev eşyalarınızı paylaşmaktan kaçının ve sık dokunulan yüzeyleri her gün temizleyin.
  • Hastalığınız kötüleşirse acilen tıbbi destek arayın (soluk almakta zorlanmak vs. gibi) Sağlık yardımı almadan önce sağlık hizmeti sağlayıcınızı arayın ve onlara Koronavirüs taşıma ihtimaliniz olduğunu veya bunun değerlendirilmesi gerektiğini belirtin. Tesise girmeden önce maske takın.
  • İzolasyon altında olan kişiler sağlık birimleri tarafından yapılan yönlendirmeleri takip etmelidirler.
  • Koronavirüs taşıdığı teyit edilen kişiler, ikincil kişilere bulaştırma riski düşük olduğu tespit edilene dek evde tecrit altında kalmalıdır. Evdeki tecrit önlemlerinin kaldırılması kararı, sağlık görevlilerine danışarak, her bir vakada ayrı değerlendirilmelidir.

 

ÖZETLE

  • Bulunduğunuz ortamdaki havayı temiz tutun. Evde, okulda, işyerinde bulunduğunuz ortamı sık sık cam açarak havalandırın !
  • Tezgahlar, masa üstleri, kapı tokmakları, banyo müştemilatı, tuvaletler, telefonlar, klavyeler, tabletler ve yatak yanı masaları vs gibi sık dokunulan tüm yüzeyleri her gün, normal temizlik malzemeleri ile temizleyin !
  • Düzenli olarak el hijyenine dikkat edin. Ellerinizi en az 20 saniye boyunca su ve sabunla yıkayın. Ellerinizi yıkamadan gözlerinize, burnunuza veya ağzınıza dokunmayın !
  • Hasta insanlardan uzak durun, hastayken evde kendinizi izole edin !