Kale Pratt&Whitney Uçak Motor Sanayi A.Ş.’de sendikalaşmaya karşı girişimler kabul edilemez

Kale Pratt&Whitney yönetimi, bir yandan sendika üyesi işçileri işten çıkarıyor, diğer taraftan sendikanın yeterli çoğunluk sağlamasını önlemek için işyerine SGK kayıtlarında yeni işçi girişi yapıyor.

13.02.2020

KALE PRATT&WHITNEY UÇAK MOTOR SANAYİ A.Ş.’DE SENDİKALAŞMAYA KARŞI GİRİŞİMLER KABUL EDİLEMEZ

İzmir Gaziemir Ege Serbest Bölge’de Türk Kale Grubu ile Amerikan Pratt&Whitney ortaklı ve ağırlıklı olarak F-35 savaş uçaklarının motor parçalarının üretildiği Kale Pratt&Whitney Uçak Motor Sanayi fabrikasında çalışan işçiler sendikamıza üye oldular.

Uzunca süredir örgütlenme çalışmalarını yürüttüğümüz işyerinde işçilerin sendikamıza üye olmaya başlamasının ardından işyeri yönetimi işçi çıkarmaya başladı.

Bugün sabah önce 4 üyemiz işten çıkarılmıştır. İşten çıkarma baskısının sürdüğü işyerinde son olarak işten atılan sendika üyesi işçi sayısı 7’ye yükselmiştir.

İşten çıkarmaların işçilerin sendikalaşmasına engel olmak, işçileri korkutmak ve kararlarından vazgeçirmek amaçlı olduğunu biliyoruz.

Kale Pratt&Whitney, bir yandan sendikalı işçileri işten atılıyor, diğer yandan sayıyı yükseltmek için kağıt üzerinde işçi girişi yapıyor.

Bu tam boy hukuksuzluk, yasa kural tanımamazlıktır.

Buradan hatırlatmak istiyoruz.

Sendikaya üye olmak işçilerin anayasal hakkıdır. Şirket yönetimi, şirketin Amerikan ortaklı olması ya da savunma sanayinde savaş uçağı parçası üretiyor olması nedeniyle işçilerini sendikasız çalıştırma hakkına sahip olduklarını düşünüyor olabilirler. Kale Pratt&Whitney de Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve yasalarına tabi olan, uluslararası sözleşmelerin bağlayıcılığı altında bulunan bir şirkettir. Kale Pratt&Whitney işçileri de tüm işçiler gibi sendikalaşma hakkına sahiptir.

Şu anda Kale Pratt&Whitney’de bu hak engellenmektedir. Bu açık suça sessiz kalmayacağız.

Şirket yönetimini bu hatadan dönmeye davet ediyoruz. Aksi takdirde üyelerimizin maruz kaldığı hukuksuzluğa karşı ulusal ve uluslararası düzeyde mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Kale Pratt&Whitney işçilerinin de bu kararlılıkta olduğunun altını çiziyoruz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.