YanMenu

23
Nis

MKS'de fabrika önünde direniş başladı...

Atılan işçiler geri alınmaz, sendika ile görüşmeler başlayıp toplu sözleşme imzalanmazsa 28 Şubat 2023 tarihinde işyerinde grev uygulaması başlayacaktır.

MKS’DE BUGÜN DİRENİŞ, 28 ŞUBAT’TA GREV BAŞLIYOR

Gebze’de kurulu MKS Transformatör fabrikası işçilerinin sendikamıza üye olarak başlattığı sendikalaşma mücadelesi devam ediyor. Uzun süren örgütlenme mücadelesi, taşeron şirketler ve sarı sendika Özçelik-İş devreye sokularak yetki prosedürünün engellenmeye çalışılması derken son olarak sendikamıza üye 14 işçi işten çıkarıldı.
Bugün itibariyle işten atılan üyelerimizle birlikte fabrika önünde direnişe başlamış bulunmaktayız. MKS’de çalışan tüm üyelerimizle mücadeleyi bir ileri aşamaya taşıyoruz.
 
YETKİSİZ MAHKEMEYE YETKİ DAVASI
MKS işçileri ilk günden itibaren işverenin her türlü baskı, işten çıkarma ve mobbing uygulamasına karşı direndi. Baskılara rağmen MKS işçileri sendikamızda örgütlendi, yasanın aradığı çoğunluğa ulaştı ve bakanlık sendikamıza yetki tespitini verdi. Ancak işverenin sendika karşıtı girişimleri bitmedi. Sendikanın yetki tespitine, üstelik yetkisiz mahkemeye itiraz ederek süreci olabildiğince uzatmaya çalıştı. Yetkisiz mahkemede dava dokuz ay sonra sonuçlandı. Lehimize karar yetkili mahkemede görüşüldü. Bu davada sendikamızın yetkisi ancak yıllar sonra kesinleşti.
MKS işvereni uzayan mahkeme süreci boyunca her fırsatta özgürce sendikal tercihlerini kullanan işçilere yönelik baskı, tehdit ve şantajda bulunarak işçileri sendikadan istifaya zorladı. Bazı üyelerimizi istifa etmedikleri için tazminatsız olarak işten çıkarttı.
 
TAŞERON SENDİKA, TAŞERON ŞİRKET KUMPASI
MKS işvereninin sendikalaşmaya karşı işlediği suçlar bunlarla da sınırlı kalmadı. Şirket bünyesinde bir taşeron firma kurdu. Çalışan işçileri bu firmaya geçirdi. Eş zamanlı olarak Hak-İş’e bağlı Özçelik-İş Sendikası ile anlaştı. İşçileri bu sarı sendikaya üye yapmaya zorladı. Üye olmayan işçilere zam vermedi, maaşlarını zamanında ödemedi, hatta onları işten çıkardı.
 
DİRENECEĞİZ! SARI SENDİKAYA, YETKİ HİLESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ
Geçtiğimiz hafta sonu MKS işçilerinin tamamı, daha önce tehdit, baskı ve işten atılma korkusuyla üye yapıldıkları sarı sendikadan istifa ederek sendikamıza katıldı. İşçilerin kararlılığı karşısında çaresiz kalan işveren, sarı sendika işbirliğiyle 14 üyemizi işten çıkardı ve fabrikaya yine kanunsuz şekilde tatil etti.
 
BUGÜN DİRENİŞ BAŞLADI, 28 ŞUBAT’TA GREV BAŞLIYOR.
Bugün itibariyle fabrikanın önündeki direnişimizi başlatıyoruz. MKS işçileri sendikamızın üyesidir. Sendikamızın işyerinde toplu iş sözleşmesi yapmaya yetkili sendika olduğu mahkemece onaylanmıştır. Toplu sözleşme prosedürü işlemektedir. Ve işverenliğin sendika tanımaz tutumu sürerse grev kapıdadır.
Atılan işçiler geri alınmaz, sendika ile görüşmeler başlayıp toplu sözleşme imzalanmazsa 28 Şubat 2023 tarihinde işyerinde grev uygulaması başlayacaktır.