YanMenu

19
Nis

MESS’LE GRUP TİS GÖRÜŞMELERİ BAŞLADI

MESS’le Sendikamız arasında Grup Toplu Sözleşmesi görüşmeleri bugün (12 Ekim 2021) saat 14.00’de MESS Merkez Bürosunda başladı. Sendikamız sözleşme görüşmelerine, Genel Sekreterimiz Başkanlığında Şube Başkanlarımız, işyeri temsilcilerimiz, uzmanlarımız ve avukatımızın yer aldığı kalabalık bir heyetle katıldı. Sendikamızın örgütlü olduğu 31 işletmeden yaklaşık 11 bin işçi toplu sözleşme kapsamında.


Toplantıda, MESS adına, Yönetim Kurulu üyesi Bora Koçak’ın açış konuşması sonrası, MESS Genel Sekreteri  Fatih Ay yaptığı konuşmada, bu sürece rekabetçilik ekseninde yaklaştıklarını belirtti ve ekonomideki ve metal sektöründeki gelişmelere ilişkin bir sunum yaptı.

Daha sonra sözü alan Genel Sekreterimiz Özkan Atar; ülke ekonomisinin ve metal sektörünün yaşadığı kimi sorunların geride kalma eğiliminde olduğunu, şirketlerin karlılıklarını sürdürdüklerini, karlarda bir azalma olmadığını, işçilerin alım gücünün hızla düştüğünü ve yoksullaştığını belirtti.

Genel Sekreterimiz Özkan Atar’ın konuşmasının ardından Sendikamız adına sunum yapıldı. Yapılan sunumda;

  • Yaşanan kısmi sorunlara karşın şirketlerin 2020 ve 2021 yılı için karlılık oranlarındaki artışın sürdüğü; ihracatta metal sektörünün ilk sıradaki yerini koruduğu, ihracatta ve üretimde artış yaşandığı,
  • Emek verimliliğinde artış yaşandığı, işçilerin verimlilik düzeylerinin yüksek olduğu,
  • Enflasyonun arttığı, işçilerin alım güçlerini koruyamadığı, enflasyonun yükselme eğiliminde olduğu, işçi ücretlerinin reel olarak gerilediğinin görüldüğü belirtildi.

Konuşma ve sunumların ardında maddelerin görüşülmesine geçildi. Bugünkü toplantıda 14 madde görüşüldü, bunlardan 12 madde de anlaşma sağlanırken, 2 madde ertelendi. Kabul edilen 12 madde aşağıdadır.  

Anlaşma sağlanamayan maddelerden birisi yürürlük maddesi olup, işveren sözleşmenin 3 yıllık olmasını önermiş, Sendikamız sözleşmenin 3 yıllık olmasını kabul etmeyeceğini, tartışmayacağını kesin bir şekilde belirtmiştir.

Sendikamızın sözleşmeden daha fazla işçinin yararlanmasını öngören Kapsam maddesindeki değişiklik teklifi kabul edilmemiş, ertelenmiştir.

İkinci toplantı 26 Ekim SALI günü, saat 14.00’de yapılacaktır.

 

Kabul Edilen Maddeler:

Amaç

Madde 1: Taraflar:

Madde 2: Tanımlamalar:

Madde 3: Tarafların Temsili:

Madde 4: Tarafların Sorumluluğu:

Madde 7: Sözleşmeden Yararlanma:

Madde 21: Şikayet Kademeleri:

Madde 22: Uyuşmazlıkları Çözüm Kurulu:

Madde 23: Özel Hakem Kurulu Ve Çalışma Usulü:

Madde 33: İş Ve İşyeri Değişikliği:

Madde 37: Çalışma Belgesi:

Madde 44: Hükümlü Ve Tutukluluk Hali: