YanMenu

13
Eki

Otomobil-İş Tarihi (Cilt 2)

Sendikamızın hazırlayıp yayımladığı Otomobil-İş Tarihi kitabının ikinci cildini web sitemizden de okuyabilirsiniz.

ÖNSÖZ

Otomobil-İş Tarihi'nin 2. cildi, Otomobil-İş’in 12 Eylül 1980 askerî darbesini izleyen ve Birleşik Metal-İş’in kurulduğu 4-5 Eylül 1993 tarihine kadar olan dönemini ele alıyor. Bu kısa dönem, özellikle 1980’lerin ortalarından başlayarak Türkiye’de işçi/sendika hareketinin yeniden bir kabarma yaşadığı son derece hareketli bir dönem oldu. İşçi sınıfının hak arama mücadelesi içinde örgütlenen kitlesel mitingler, direnişler, grevler, işçi eylemleri, demokratikleşme talepleriyle birleşti. Bu dönemde Otomobil-İş, işçi hak ve özgürlükleri için yürütülen ekonomik mücadelenin olduğu kadar demokrasi mücadelesinin de önde gelen dinamiklerinden biriydi. Bu dönemde kendi içinde de köklü dönüşümler gerçekleştiren Otomobil-İş, daha kurulduğu ilk yıllardan başlayarak ısrarla savunduğu “birlik” politikasını hayata geçirdi ve Maden-İş’le birlikte Birleşik Metal İşçileri Sendikası’nın kuruluşunu gerçekleştirdi.

Bu kitabın amacı, Otomobil-İş’in kısa ama son derece yoğun, hareketli ve karmaşık süreçlerini ortaya koyabilmek. Kitabın hazırlanmasında, bugün Birleşik Metal-İş’in arşivinde bulunan yüzlerce belgeden yararlandık. Bunun yanında bu dönemde gerek Maden-İş ve gerekse Otomobil-İş yöneticileri ve üyeleriyle, mücadelenin içinde olmuş ve döneme tanıklık edenlerle kırktan fazla görüşme yaptık ve bu görüşmelerin kayıtlarından yararlandık. Bu yanıyla kitap ağırlıklı olarak bir sözlü tarih çalışması olarak okuyucuya ulaştı. Bu görüşmelerde deneyimlerinden ve tanıklıklarından yararlandığımız dostlarımıza müteşekkiriz. Hazırlık sürecinde toplu sözleşme arşivinde çalışarak kitabın ekinde verdiğimiz önemli çizelgeleri arkadaşlarımız Nurhayat Aktaş ve Dilara Dursun’un yardımlarıyla hazırladık. Şube genel kurullarını düzenlediğimiz bir diğer önemli ekin hazırlanmasında Alparslan Savaş bize destek oldu. Sevgili Dürdane Topçu ve Ozan Yılmaz belge ve fotoğrafların taranmasında bize yardımcı oldu. Otomobil-İş genel başkanlarından Celal Özdoğan çok kapsamlı ve çok kıymetli bir fotoğraf arşivini bizlere verdi. Döneme ilişkin dava dosyalarının incelenmesinde Av. Olcay Korkmaz ve Av. Yeter Türkeş Çevik destek verdiler. Aynı şekilde Mehmet Çabuk, Cuma Yıldız, Ayten Canik ve Mehmet Özer, albümlerinde sakladıkları fotoğraflarını bizlerle paylaştı. Gökhan Düren gerek tanıklıklarını paylaştı gerekse kitabın kritik bölümlerini okuyarak düzeltmeler yaptı. Zafer Aydın kitabın tamamını okuyarak yaptığı kritik öneriler ve düzeltmelerle destek verdi. Karadeniz Ereğli’den Hayrettin Kartal’la iki uzun kayıt yaptık ve Kartal yerel gazete kupürlerini bizlere iletti. Kitabın baskıya hazırlanması sürecinde Sebahattin Gerçeker gecesini gündüzüne katarak tasarımını titizlikle gerçekleştirdi. Hepsine şükranlarımızı sunuyoruz.

Böyle bir tarihin yazılması fikrini ortaya atan, hazırlanan kitabın okuyucuya ulaşmasını sağlayan ve Otomobil-İş Tarihi’ni Türkiye emek tarihine kazandıran Birleşik Metal-İş Sendikası yöneticilerine teşekkür borçluyuz.

Can Şafak - Nuran Gülenç